Dagens Arbete var här och gjorde reportage!

Dela inlägget

Dagens Arbete var här och gjorde reportage!

Dela inlägget

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar. Vid bordet på det lilla kontoret sitter fyra personer. Utanför glasdörren ser de hur snickarna tillverkar tak i hög takt. Vi befinner oss i gamla industrilokaler i Västerås. En gång i tiden bedrev Asea verksamhet här, men nu är det platsen för Svenska Takelements produktion. Här finns skyddsombud, men ingen övergripande struktur för partsgemensamt arbetsmiljöarbete. Och det är därför det regionala skyddsombudet Maina Bejefalk är en av dem som sitter vid bordet. – Jag är här för att göra en skyddsrond, och brukar alltid lägga upp det så att vi sätter oss ner och pratar först, går igenom det systematiska. Det är bra att ha i botten för att kunna plocka upp när vi sedan går runt, berättar hon. Maina Bejefalk har följt arbetsmiljöarbetet på Svenska Takelement sedan starten. – Det här är en arbetsgivare som vill ha det bra, som gärna vill ha tips, som vill få till det bästa. Och som kanske ibland behöver puttas på, någon som ställer krav för att det ska bli gjort. Här är min roll mest att stötta, skyddsombudet är ju med. Men så ser det inte alltid ut, berättar hon: – Det är ofta som vi kommer till mindre företag som inte har skyddsombud, och där är vi kanske lite oftare och försöker få kontinuitet. Många arbetsgivare är väldigt tacksamma och jag har till och med hört dem säga glatt att det är bra att vi kommer som gratiskonsulter. Många uppskattar att det kommer ögon utifrån. Och det behövs.

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

6 juli, 2022

Skrivet av 

 

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.

 Vid bordet på det lilla kontoret sitter fyra personer. Utanför glasdörren ser de hur snickarna tillverkar tak i hög takt. Vi befinner oss i gamla industrilokaler i Västerås. En gång i tiden bedrev Asea verksamhet här, men nu är det platsen för Svenska Takelements produktion.

Här finns skyddsombud, men ingen övergripande struktur för partsgemensamt arbetsmiljöarbete. Och det är därför det regionala skyddsombudet Maina Bejefalk är en av dem som sitter vid bordet.

– Jag är här för att göra en skyddsrond, och brukar alltid lägga upp det så att vi sätter oss ner och pratar först, går igenom det systematiska. Det är bra att ha i botten för att kunna plocka upp när vi sedan går runt, berättar hon.

Maina Bejefalk har följt arbetsmiljöarbetet på Svenska Takelement sedan starten.

– Det här är en arbetsgivare som vill ha det bra, som gärna vill ha tips, som vill få till det bästa. Och som kanske ibland behöver puttas på, någon som ställer krav för att det ska bli gjort. Här är min roll mest att stötta, skyddsombudet är ju med.

Men så ser det inte alltid ut, berättar hon:

– Det är ofta som vi kommer till mindre företag som inte har skyddsombud, och där är vi kanske lite oftare och försöker få kontinuitet. Många arbetsgivare är väldigt tacksamma och jag har till och med hört dem säga glatt att det är bra att vi kommer som gratiskonsulter. Många uppskattar att det kommer ögon utifrån. Och det behövs.

På takfabriken i Västerås har Maina Bejefalk nu lämnat kontoret. Tillsammans med snickaren Jari Haapaoja och produktionschefen Fredrik Dunder har hon inlett skyddsronden.

Viktoria Petersén, personalansvarig och en av bolagets ägare, ska snart göra dem sällskap. Hon har bara gott att säga om relationen med Maina:

– Det första vi gjorde när vi startade var att kontakta facket för att jag ville ha hjälp och ett gott samarbete, säger hon och fortsätter:

 – Man ska inte vara rädd för facket, utan se det som att man ska samarbeta. Maina var direkt en hjälp för oss, redan när vi gick första rundan. 


Läs hela artikeln här!

Andra inlägg