Svenska Takelement är en riktig framgångssaga som mitt i Coronaepidemin valde att starta sin fabrik i Västerås. Under en tid som för många varit oerhört tuff med både varsel och uppsägningar, känner vi en oerhörd stolthet över att vi framtill dags datum anställt 18 snickare, och då är vi långt ifrån färdiga med rekryteringar!
Svenska Takelement är en tillverkare av prefabricerade varma takelement. Vi har kunder över hela Sverige och en bredd av olika byggföretag som väljer att köpa våra produkter. Då vi valt att vara en ren tillverkare, det vill säga inte gör eget monteringsarbete på byggena, tillhör vi träindustrin. Därmed har vi avtal med GS-fackförbund och inte med någon av medlemmarna i BYN, (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd).
Samarbetet med GS- fackförbund har fungerat fint hittills och vi som arbetsgivare är noga med att följa avtalen som tecknats. I höstas när vi hade flera anställningsintervjuer fastnade vi för en särskild kandidat, som var mycket intresserad av att börja arbeta hos oss. Hon ansåg att arbetet här skulle ge henne en betydligt mer gedigen erfarenhet som snickare än vad hennes nuvarande arbetsplats kunde erbjuda. Då hon hade hälften av sina lärlingstimmar kvar att göra, var det endast denna fråga vi hade kvar att lösa, innan anställningen var ett faktum.
En fråga som vi var mycket ivriga på att lösa, eftersom vi verkligen ville att denna kandidat med gott samvete och trygghet kunde börja anställningen hos oss, samtidigt som hon fortsatte sin lärlingsutbildningsresa. Det skulle säkert kunna gå att komma överens på något sätt. Ack så fel vi hade…
Efter ett gediget grottande i lärlingsfrågan och flera samtal med tjänstemän på både Byggnads och BYN, framkom det att det inte alls var en fråga med en självklar lösning. Tydligen anses så kallade ”blockspikare” inom industrin inte vara likställda med ”snickare” ute på byggarbetsplatserna. En snickarlärling får endast tillgodogöra sina lärlingstimmar på företag som inkluderas i BYN och som därmed betalar avgift till BYN. De specifika reglerna om lärlingsfrågor finns i det så kallade yrkesutbildningsavtalen, ”Byggavtalet”, ”Entreprenadmaskinavtalet”, ”Plåt- och Ventavtalet”, ”Glasmästeriavtalet och ”Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl”.
Vi på Svenska Takelement är mycket bekymrade över BYNS, (Byggnadsindustrins Yrkesnämndens) sätt att värdera olika arbeten inom snickarkåren. Tjänstemän på både Byggnads och på BYN medgav i samtal med oss att de var medvetna om att inte alla arbetsgivare idag ger lärlingar en komplett lärlingsutbildning, utan utnyttjas till att göra det enklaste och tråkigaste jobbet ute på byggena.
Dock ville de påpeka för oss att antalet missnöjda lärlingar inte är så många. När de hänvisar till detta antal är det alltså antalet lärlingar som valt att anmäla sina missförhållanden samt är medlemmar i facket. Något många unga lärlingar med lägst lön är, eller… Det krävs inte en högre universitetsutbildning för att förstå att mörkertalet här är enormt.
Sorgligt nog möter vi på Svenska Takelement betydligt fler skräckhistorier om snickares lärlingstider än vad vi möter solskenshistorier. När vi tänker efter har vi inte stött på en enda snickare hittills som inte berättat om hur det bara varit mycket skit ute på byggena under deras lärlingstid. Många vittnar om att dem endast utnyttjats till att spika gips eller till att skrapa tejp från väggar. Handledare som tyvärr haft taskig attityd och som endast då och då tittat förbi sin lärling, för att se till att arbetet fortsatt så som dem beordrat. Med andra ord skulle lärlingarna härdas.
Vi protesterar högljutt mot dessa föråldriga regler och kräver en uppdatering a la 2020-talet. Vi förstår att bestämmelserna och upphandlingarna hos dessa fackliga organisationer funnits sedan urminnes tider, men det betyder inte att det är korrekt analys idag.
Vi uppmanar alla och inte minst styrelsen i BYN med ordförande LarsTullstedt (Byggföretagen) och vice ordförande Görgen Zilén (Svenska Byggnadsarbetareförbundet) att förnya dessa regler och även bjuda in träindustrierna i denna ”hemliga klubb”.
Om ni tvivlar på den höga kvaliteten och yrkesstolthet som våra så kallade ”blocksnickare” besitter är ni varmt välkomna att besöka oss på Motorgränd 44 i Västerås. Vi är övertygade om att vi skulle vara en betydligt bättre arbetsgivare för många snickarlärlingar, än vad som erbjuds ute på byggena idag!
VD:s ord!
”Inkludera träindustrin och gör en individuell bedömning av varje arbetsgivare för att säkerställa lämpligheten att ta emot lärlingar. Bara för att man är medlem i Byggnads, är det ingen garanti på att man blir väl omhändertagen och erbjuds det som skall erbjudas. Vi är villiga att dra vårt strå till stacken, men då måste ni på BYN och fackliga organisationer se över regelboken först!”
Göran Petersén - VD Svenska Takelement