Clara Sporrong – Konstruktör

Dela inlägget

Clara Sporrong – Konstruktör

Dela inlägget

Läs mer om Clara Sporrong – vår nya konstruktör

Varmt välkommen Clara till Svenska Takelement!

Hur kom det sig att du valde att bli konstruktör? 

– Jag minns inte riktigt när mitt intresse för byggnader startade, det har nog bara alltid funnits där. Jag är uppvuxen i en by där det ständigt var byggnadsprojekt igång, vilket jag tror sådde ett litet konstruktörsfrö i mig.  

Vad gjorde du innan du började hos oss? 

– Det jag började med direkt efter examen var en heltidsarvodering hos Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Där jobbade jag med marknadsföring för att lyfta fram kårens arbete med studiebevakning och studiesociala aktiviteter. Efter det började jag som konstruktör hos Derome Träteknik, ett företag som också jobbar mycket med taklösningar. Det som skiljer sig lite i min roll nu är STE:s prefablösning, då jag tidigare konstruerade takstolar, som räknas mer som platsbyggda taklösningar.  
 
Hur kom det sig att du sökte dig till Svenska Takelement? 

– Jag fastnade snabbt för den familjära känslan som företaget utstrålar. Jag tyckte även att det skulle vara kul och utvecklande att fortsätta jobba med takkonstruktion, men nu med en prefabprodukt. Jag gillade även att det var ett relativt litet företag, där säljare, konstruktörer och fabrik finns i samma byggnad. Det ger ju en speciell känsla i magen att kunna springa ut i fabriken och se sina egenkonstruerade takelement växa fram! 

Du som har erfarenhet av både takstolar (platsbyggeri) och takelement (prefabricering). Vad ser du för skillnader och fördelar- samt nackdelar med de båda byggsätten? 

– Det finns ju för- och nackdelar med egentligen alla delar av ett byggprojekt. När jag pluggade lärde en föreläsare oss att “det beror på” är svaret på de flesta frågor i byggbranschen haha. Men den stora skillnaden är nog hur mycket arbete som behöver göras på plats. Takstolar utgör enbart den bärande delen av taket, där mycket jobb behöver läggas på plats för att få tätt tak och färdiga ytskikt. Detta gör ju takstolarna i sig till ett billigare alternativ, men kräver då ist mer tid och jobb av snickarna på plats. Dessutom kostar ju isolering och övriga material som inte ingår i takstolspriset.

– Våra element blir kanske lite dyrare i offertskedet, men kan monteras snabbare och ger direkt ett tätt hus. Dessutom ingår kostnaderna för isolering och ytskikt. Tid är pengar i vår bransch, och jag skulle säga att en prefablösning i slutändan är fördelaktig vid stora projekt, då montage och arbetet på plats tar så pass mycket kortare tid. Dessutom minskar felmarginalen avsevärt med ett takelement jämfört med platsbyggen, om ni frågar mig!  

Hur ser du på framtiden, för dig och för Svenska Takelement? 

– Svenska takelement är ju ett företag som vill framåt, vilket jag tycker är väldigt kul. Det ger utrymme till utveckling och öppnar upp för att testa nytt. Framtiden ser ljusare och ljusare ut för vår bransch, och jag ser fram emot att växa tillsammans med Svenska Takelement.

Avslutningsvis, berätta något om dig själv!  

– När jag var 11år började jag träna längdskidor i Storvreta Ik Skidor. Det blev snabbt mitt andra hem och under de senaste 6 åren gick jag över som tränare för en grupp fantastiska ungdomar! Engagemanget i en klubb och sen som student är något som givit mig så himla mycket fint. Så nu hoppas jag kunna bidra med det engagemanget här hos Svenska Takelement också! Kanske lurar jag med kollegorna på stafettvasan nästa år, haha! 

Andra inlägg