Har du också fördomar om factoring?

Dela inlägget

Har du också fördomar om factoring?

Dela inlägget

Det finns många fördomar kring factoring. Det är ett relativt nytt begrepp för många och förknippas tyvärr med en viss negativitet. Det ligger i mänsklig natur att vara rädd för det okända.

Det finns många fördomar kring factoring. Det är ett relativt nytt begrepp för många och förknippas tyvärr med en viss negativitet. Det ligger i mänsklig natur att vara rädd för det okända. Med det här inlägget vill vi på Svenska Takelement bidra till att bryta stigmat kring just factoring genom att vara öppna med vår syn på saken.

Svenska Takelement har valt att använda sig av factoring. Det är något vi varken skäms över eller på något sätt försöker dölja för våra kunder, tvärtom!

Vi tillverkar och levererar produkter som är värda miljonbelopp. Kostnaderna för oss börjar redan när vi får ett ordererkännande. Vi projekterar, gör inköp av material, tillverkar och levererar produkterna, som sedan mottags av montörer på plats. Denna process beroende på orderstorlek, kan ta flera månader.

Vad förväntar vi oss då i gengäld hos kund?

När leveransen av våra produkter kommit, förväntar vi oss att vår kund gör en kontroll av de varor vi levererat. Därefter, om vi har levt upp till förväntningarna, behöver kunden erkänna fakturan på ordern. Först då betalar factoringbolaget ut fakturabeloppet till oss, så att vi kan börja betala de kostnader vi haft.

Vilka fördelar finns med factoring?

Factoring hjälper oss med likviditeten. Det är framförallt viktigt i vår bransch, då vi levererar produkter värda miljonbelopp. Priset vi på Svenska Takelement får betala för användandet av factoring är en procentsats på fakturabeloppet. Det är ett medvetet val som styrelsen i Svenska Takelement gjort.

Finns det nackdelar för våra kunder?

Vi söker ärliga och pålitliga kunder, som vi kan ha långsiktiga samarbeten med. Om vår kund har för avsikt att betala fakturan, borde det inte spela någon roll vem de betalar till. Vi är alltid öppna med det faktum att vi använder oss av factoring, och när vi märker att ett företag börjar ifrågasätta detta faktum, drar vi öronen åt oss.

Vi undrar, varför gör kunden det? Har de inte för avsikt att betala fakturan?

Svenska Takelement tar fullt ansvar för de produkter vi levererar. Vi vet att de håller högsta kvalitet och är mycket kostnadseffektiva för våra kunder. Vi vill samarbeta med kunder som förstår detta och som är ärliga i sitt köp. Egentligen är det inte konstigare än att man som kund är ansvarig för att ta reda på vilken produkt man köper och kostnaden för denna. När leveransen har kommit fram och godkänts av kund, erkänner kunden köpet genom att erkänna fakturan till factoringbolaget. Därefter är betalningsvillkoren precis som vanligt för kunden.

Konceptet factoring är en winwin för båda parter. Kunden behåller samma betalningsvillkor som tidigare och vi klarar vår likviditetsbudget, så att vi kan fortsätta investera, vidareutveckla och tillhandahålla produkter till våra kunder.

Vill du också ta del av våra förstklassiga produkter och göra en kostnadseffektiv affär?

Fakta om Factoring:

Andra inlägg