Vill vi få in fler tjejer i industrin?

Dela inlägget

Vill vi få in fler tjejer i industrin?

Dela inlägget

Detta är en fråga som inte alla självklart svarar ja på. Fortfarande träffar vi många arbetare inom industrin som blir tveksamma när vi frågar hur de ser på jämn könsfördelning på sin arbetsplats.

Vill vi få in fler tjejer i industrin?

Detta är en fråga som inte alla självklart svarar ja på. Fortfarande träffar vi många arbetare inom industrin som blir tveksamma när vi frågar hur de ser på jämn könsfördelning på sin arbetsplats.

Svaren varierar alltifrån; “Självklart, varför skulle det inte vara det?” till; “Bara de orkar lika mycket som killarna gör så.” Eller varför inte denna; “Jag kan ju inte skrika åt en tös att hon ska ta i mer direkt om hon halkar efter.”

Det politiskt korrekta svaret på dessa kommentarer vore att fördöma alla uttalanden som trycker ned kvinnors möjlighet att verka inom industriella arbeten. Att bortförklara kommentarerna som okunskap eller gammaldags synsätt. Men räcker det för att det ska ske en förändring på riktigt?

Med detta inlägg vill vi på Svenska Takelement vända på steken och istället för att fördöma kommentarer, börja med att ta en titt på oss själva som företag. Hur ser det egentligen ut med jämlikheten hos oss på Svenska Takelement? Hur arbetar vi aktivt för att öppna upp möjligheten för kvinnor att arbeta i vår produktion?

Begreppet jämställdhet innefattar mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det vill säga att män och kvinnor ska ha samma möjligheter till samhällsinflytande, ekonomiskt oberoende, företagande och utveckling i arbetet. Diskrimineringslagen uttrycker ett klart förbud mot könsdiskriminering.

Däremot tillåter lagen positiv särbehandling för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män. Alla arbetsgivare ska aktivt bedriva ett målinriktat jämställdhetsarbete som bland annat omfattar arbetsförhållanden, anställningsvillkor, rekrytering, kompetensutveckling, befordran och möjlighet att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Läs mer om definitionen av jämställdhet i arbetslivet här!

Vi på Svenska Takelement vill få in fler tjejer inom produktionen. Vi vet att det finns kompetenta kvinnor därute, men hur kan vi locka dem till just vår arbetsplats?

För att få in fler tjejer i industrin måste förutsättningarna också finnas till detta från början. Konkreta åtgärder som vi faktiskt gör idag är att vi har omklädningsrum för både kvinnor och män. Arbetskläder som fungerar för båda könen. Vi ber om hjälp från vårt rekryteringsföretag med att hitta fler kvinnor till vår produktion.

Vi pratar vitt och brett om arbetet inom vår produktion och förutsättningarna som krävs för att klara arbetet där samt försöker ta hål på myten kring att det krävs “mansmuskler” för att klara arbetet.

Vår företagskultur är ständigt på tapeten, där jämställdhetsfrågor diskuteras både på ledningsnivå och med anställda, leverantörer, kunder samt övriga besökare. Vi är långt ifrån perfekta och kan förbättra oss på många fler punkter, men vi vill förbättra oss, det är i alla fall en bra början.

Känner du att träindustrin lockar dig, men inte riktigt vågat ta steget ännu?

Tveka inte att höra av dig till oss på Svenska Takelement. Vi är redo att ta emot dig, tillsammans kan vi verka i en miljö där vi alla ser värdet av våra olikheter.

Fakta om Svenska Takelement:

Andra inlägg